Tema aplicatiei
Instalatie de pompare. Control presiune indiferent de debitul consumat.
Cerinte beneficiar
Controlul unui grup de pompare compus din trei pompe actionate cu motoare asincrone trifazate (11kW, 400V) ce sunt comandate succesiv in functie de presiunea prescrisa a apei din instalatie. Urmarirea obtinerii unei presiuni constante in instalatie indiferent de debitul de consum. Aceasta presiune va fi prescrisa de utilizator intre 0-4bar. De asemenea utilizatorul are posibilitatea sa vizualizeze presiunea reala din instalatie si inregistrarea evolutiei sale in ultimele 24 ore.
Solutia tehnica si echipamentul utilizat
Pentru actionarea grupului de pompe s-a folosit un invertor E7Z ce comanda succesiv cele 3 pompe de 11kW. Convertizorul porneste cu o prima pompa, nerealizarea presiunii dorite conducand la cuplarea acesteia pe retea si preluarea urmatoarei pe convertizor, respectiv deconectarea celei de pe retea la in momentul cresterii presiunii. Pompa trece pe retea in momentul in care presiunea reala nu ajunge in banda de reglare (fixata de utilizator - presiunea prescrisa +/- histerezis) dupa un timp fix. In continuare, invertorul realizeaza reglarea PI a presiunii intr-un domeniu de viteza subsincron in limita a 60% din turatia nominala a pompei.
Cresterea presiunii reale in afara benzii de reglare mai mult de un timp fix, atrage deconectarea uneia dintre pompele actionate de la retea si trecerea comenzii pe invertor, astfel incat acesta sa poata realiza reglarea PI in banda de reglare. Operatia se poate repeta pana la oprirea completa a tuturor pompelor.
Ordinea de pornire a pompelor se face in functie de timpul de functionare a fiecareia astfel incat uzura lor sa se produca uniform. Sistemul de reglare va tine cont si de eventualele pompe defecte inregistrate in timpul functionarii si le va elimina din secventa de pornire.
Achizitia semnalului de la traductorul de presiune se realizeaza cu ajutorul unei intrari analogice a invertorului. Marimea achizitionata este preluata de catre PLC si folosita la reglarea PID a presiunii din instalatie.
Prescrierea si monitorizarea se face utilizand un terminal programabil cu ecran senzitiv de tip LCD grafic cu diagonala de 5’‘, NT21, care este cel mai mic membru al familiei NT de terminale Omron si permite realizarea de sinoptice grafice cu elemente de afisare complexe: butoane, lampi, afisoare numerice, zone de introducere date numerice, bargraph, inregistratoare grafice, liste de avarii cu memorarea timpului producerii avariei, etc.
Sinopticul grafic prezinta starea pompelor: pornit/oprit, avarie, comanda pe retea sau invertor, curentul pe invetor, turatia pe invertor, presiune reala, controlul pompelor in regim manual, introducere valori prescrise (presiune, program presiune, histerezis reglare, parametrii PI), alegere regim de lucrun (manual, semiautomat, automat), mentenanta (avariile cele mai frecvente, ultimile avarii, timpii de functionare), vizualizarea inregistrarilor presiunii timp de 24 ore, etc.
Avantaje
Domenii de aplicare
De ce MEGATECH?
MEGATECH s-a dovedit un partener de incredere, oferind o solutie fiabila si economica intr-un timp foarte scurt.
De ce OMRON?
OMRON are o solutie unitara, completa si performanta aproape pentru orice tip de automatizare sau actionare electrica. De asemenea, utilizarea unei solutii compacte convertizor-PLC, in comunicatie cu terminalul programabil, ne-a permis realizarea unei aplicatii care sa satisfaca usor si foarte bine cerintele beneficiarului.
descarca Brosura aplicatii de automatizare pentru tratare ape uzate