Aplicatii si solutii
Bazandu-ne pe o indelungata experienta, oferim solutii complete in domeniul automatizarilor, fie ca este vorba de piese de schimb sau aplicatii la cheie
Identificare caractere pe arbore cotit

Tema aplicatiei

Recunoasterea automata de caractere, inscrise prin tehnologie “ink jet” pe arborele cotit de la Dacia Logan.

Cerinte beneficiar

Se doreste un sistem de inspectie vizuala care sa recunoasca automat codul format din 10 caractere inscris pe arborele cotit si sa il transmita prin interfata seriala catre echipamentele ce comanda linia de asamblare bloc motor.  Se doreste o rata de recunoastere a caracterelor de cel putin 97%, cu o rata de confuzie a carecterelor egala cu 0. In cazul caracterelelor neidentificate datorita imprimarii defectuoase, acestea sa poata fi editate usor, direct pe display cu ajutorul tastaturii. Pana atunci, recunoasterea caracterelor se facea de catre 2 operatori, dar se impunea un sistem mai modern, mai sigur si de viteza mai mare, datorita cresterii cadentei de fabricatie.

Solutia tehnica si echipamentul utilizat

Pentru identificarea caracterelor s-a folosit sistemul vision OMRON XPECTIA format din controllerul FZ2-355 si camera video color de inspectie FZ-SC.

Partea de masura propriu zisa s-a realizat pe 3 nivele de complexitate:

  • programare la nivelul FlowItem pentru a apela uniturile de masura si recunoastere a caracterelor (Character Inspection, Dictionary )
  • programare  VisualBasic pentru  gestionarea in timp real a rezultatelor de masura si luarea deciziilor
  • programare C++ pentru crearea de noi unituri de masura specifice

Partea de interfata cu operatorul s-a realizat in VB si cuprinde: afisarea codurilor detectate, afisarea cu o culoare distincta a literelor nedetectate, introducerea facila si sigura de la tastatura a literelor nedetectate.

Partea de comunicatie cu sistemul PLC superior se realizeaza pe cale seriala, prin transmiterea de catre controllerul FZ, a codurilor identificate, dar si pe cale digitala I/O, pentru autorizarea citirii.

Toate aceste capacitati de programare sunt incluse on-board in controllerul FZ, care are preinstalat mediul de operare Windows-CE . Comunicatia cu controllerul se face USB sau Ethernet

Avantaje

Posibilitatea ‘invatarii’ caraceterelor reale ale imprimantei. Se pot invata mai multe modele pt fiecare caracter, grupate intr-un dictionar;

Datorita algoritmilor avansati, pot fi recunoscute caractere si in conditii dificile: partial sterse, rotite, marite/micsorate, apropiate unul de altul, ingrosate sau subtiate etc.;

Viteza mare de raspuns, 50 ms in cazul citirilor grele;

Flexibilitate in programare: de la nivelul de baza, in care se aleg itemuri predefinite pentru o gama larga de masuratori, pana la un nivel avansat, Visual Basic sau C++ in care se pot realiza interfete grafice, sau se pot face diferite prelucrari ale rezultatelor;

Stocarea datelor la distanta si comunicarea simpla;

Supravegherea prin internet a aplicatiei si efectuarea de corestii in timp real.

Domenii de aplicare 

Inspectie vizuala pentru recunoasterea codurilor inscrise pe produse, datelor de fabricatie  inscrise pe ambalaj, verificarea functionarii imprimantelor industriale.

De ce OMRON?

In urma unei selectii de oferte a fost aleasa solutia noastra care a fost cea mai convenabila din punct de vedere tehnico-economic. Un alt argument a fost fiabilitatea, conditiile de garantie si pretul competitiv.

De asemenea, inspectia cu camere Omron este utilizata pe plan international in industria auto, existand referinte bogate si aplicatii asemanatoare. 



produse