Aplicatii si solutii
Bazandu-ne pe o indelungata experienta, oferim solutii complete in domeniul automatizarilor, fie ca este vorba de piese de schimb sau aplicatii la cheie
Automatizare statie de pompare apa CET

Tema aplicatiei

Mentinerea presiunii constante a apei din instalatia de alimentare cu apa curenta a consumatorilor. Au fost instalate 2 grupuri pompare de 400 KW si 2 grupuri pompare de 250 KW

Cerinte beneficiar

Controlul unei pompe cu motor asincron trifazat (400 KW, 400V) a carei turatie este controlata pentru realizarea

unui debit variabil la o presiune de refulare constanta (4 bari in cazul acestei aplicatii) a apei din instalatie. Instalatia de automatizare va realiza de asemenea protectia motorului la suprasarcina, scurtcircuit, dezechilibru intre faze sau blocare motor si va semnala avariile aparute.

Solutia tehnica si echipamentul utilizat

Pentru actionarea pompei s-a folosit un convertizoare  Hitachi de 400 kW si Omron de 250 kW. Pentru buclele de presiune s-au folosit  traductoare de presiune 4-20mA si surse stabilizate de 24Vcc. Pornirea convertizorului se realizeaza automat din automatizarea existenta, iar pompa functioneaza la o frecventa prescrisa din convertizor in functie de presiunea necesara. Valoarea frecventei de iesire a convertizorului este scalata intern in functie de presiunea maxima dorita si afisata pe ecranul convertizorului direct in bari.

Avantaje 

  • Este o solutie moderna, ce permite controlul sigur al procesului de pompare a apei in instalatia de utilizare.
  • Sistemul este fiabil si asigura o functionare buna a tuturor elementelor retelei de alimentare.
  • Prin acest tip de actionare se reduce foarte mult uzura echipamentelor si se realizeaza economii importante de energie electrica. De asemenea, s-a contstat disparitia problemelor datorate neetanseitatii tevilor si vanelor de pe traseu, deoarece prin pornirea pe convertizor cu acceleratie controlata se evita aparitia fenomenului de “lovitura de berbec”.

Domenii de aplicare 

  • Instalatii de pompare in care este necesar controlul presiunii si/sau al debitului
  • Instalatii de pompare unde apar probleme legate de etanseitate, mai ales unde tubulatura este ingropata si cheltuielile de remediere sunt ridicate.
  • Instalatii de pompare in care se doreste reducverea semnificativa a consumului de energie electrica (peste 50%, amortizarea investitiei realizandu-se, in general, in mai putin de 1 an)

De ce OMRON?

MEGATECH foloseste numai echipamente foarte performante si fiabile, produse de catre unii dintre cei mai prestigiosi producatori japonezi sau europeni. De asemenea, garantia este de 3 ani, iar termenele de livrare si executie dintre cele mai scurte. Bazandu-se pe experienta sa indelungata, MEGATECH ofera solutii foarte flexibile, realizand in cele mai mici detalii cerintele beneficiarilor. Nu in ultimul rand, pretul oferit de catre MEGATECH in cadrul licitatiei a fost deosebit de competitiv, cu peste 30% mai mic fata de aceilalti ofertanti.produse